W środę 28 sierpnia odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których wykorzystano do sporządzenia potraw składniki „spod okna”🍃🌿. Dlatego pierwsza część warsztatów odbyła się w terenie. Uczestnicy wybrali się na krótką wycieczkę- pobliskie łąki i rowy przydrożne, gdzie musieli nazrywać rośliny dziko rosnące🍀🎋 (dla nas chwasty). Oczywiście po uprzednim mini wykładzie na temat każdej potrzebnej nam rośliny. Natalia Olejnik z Fundacji Laboratorium Sztuki i Dziedzictwa INSPEKT zachwyciła nas ogromną wiedzą i umiejętnością przekazania jej w sposób przystępny.
Po spacerze i zebraniu materiału roślinnego 🌿🍃🎋uczestnicy warsztatów zabrali się do przygotowywania potraw. Utworzono trzy zespoły, które przygotowały po jednym przysmaku: placki z pokrzywy, leczo z pięcioma ziołami, chłodnik ogórkowo-pokrzywowy 🍽🍵🥣. Również przepisy z warsztatów kulinarnych znajdą się w "Skrypcie dobrych rad", który będzie dostępny na zakończenie projektu. Będziemy rozdawali go zainteresowanym osobom i podczas promowanej przez nas akcji wymiany roślin "z ręki do ręki" 20 września na przystani wodnej "Bielnik" w Lubochni.