W programie:
- spacer po ogrodzie, który jest przykładem jak można ziemię klasy VI tak zagospodarować, by dawała lepsze plony bez stosowania środków chemicznych. Ogród prowadzony jest bez chemii, stosowane są naturalne metody i środki wzrostu roślin i użyźniania gleby.
- zapoznanie się z różnymi rodzajami grządek, które zwiększają samowystarczalność ogrodu,
- warsztaty – uczestnicy nauczą się przygotowywać przetwory z produktów pochodzących z ogrodu. Poznają fermentację i robienie octów posiadających bakterie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy z uczestników wykona jeden z proponowanych przetworów i zabierze go ze sobą,
- degustacja fermentowanych herbat ziołowych, sałatka z użyciem fermentowanych produktów.
Wyjazd i warsztaty są bezpłatne w ramach realizowanego projektu "Babcia wie lepiej - powrót do tradycyjnych ogrodów naszych dziadków". Zadanie realizowane jest w ramach projektu grantowego Lokalnej Grupy Działania „Trakt Piastów” poddziałanie 19.2 „Wsparcie i wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność objęte PROW na lata 2014-2020”.
Ilość miejsc ograniczona!
Tylko 20 osób może wziąć udział w zajęciach. Zgłoszenia proszę przesłać na adres mailowy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Decyduje kolejność zgłoszeń!
Kiedy- 15.06.2019 r. spod budynku szkoły w Szczytnikach Duchownych, godz. 9.00,
transport - autobus,
miejsce -https://www.facebook.com/…/Pasieka-Darz-Ul-1472825159403746/
czas trwania - 3-4 godz., powrót ok. godz.14.00 - 15.00.